top of page

Utflyktsmål i och i närheten av Vänersborg

Skräckleparken - Ellinore Wagnervik.JPG

Skräckleparken

Skräckleparken, eller Skräcklan som parken också kallas ligger centralt i Vänersborg. Här finner ni trevliga promenadstigar och flera badplatser. För den med spring i benen finns det discgolfbana, utegym och flera lekplatser. Under sommaren finns även möjligheten att köpa mat, fika eller glass på mysiga Café Skräcklestugan som ligger precis vid vattnet!

Brinkebergskulle sluss

Bringebergskulle sluss är den första slussen som binder samman Vänern med Göteborg och Västerhavet. Genom slussen passerar många båtar och fartyg varje dag, något ni kan bevittna från det trevliga Slusscafét som har öppet under sommarsäsong! Här finner ni även vacker natur med härliga promenad- och cykelvägar.

Brinkebergskulle sluss bild Ursand
Vänersborgs Museum Ursand

Vänersborgs museum

Vänersborgs museum har funnits sedan slutet av 1800-talet och bjuder på spännande information från århundradets upptäcktsresor. I den bevarade 1800-tals museimiljön kan ni spana in kvarlevor från hela världen, allt från nordiska djur och mumier till kinesiskt porslin. Museet har olika utställningar och dessutom en trevlig souvenirbutik!

Dalbobergen runt

Dalbobergen Runt är en vandringsled som sträcker sig från Ursand ner till Kronbloms stubbe i närheten av dalbobron. Vandringsleden är ungefär 7,5 km lång och bjuder på fantastiska vyer av Vänern, trevlig natur och många grillplatser. En varm sommardag finns många möjligheter att bada i Vänern från både sten och sandstränder. Vill man inte gå hela vandringsleden finns det flera genvägar för att korta ner rutten, karta finns att hämta i Ursands reception!

Dalbobergen runt.jpg
Ekopark Halle- och Hunneberg Ursand

Ekopark Halle- och Hunneberg

Det vanligaste besöksmålet som våra gäster på Ursand dras till är Halle- och Hunneberg, främst med förhoppningen att få se livs levande, vilda älgar! Halle- och Hunneberg har ett otroligt djur- och växtliv och erbjuder fantastiska promenad och cykelslingor. Här finns även möjligheten att fiska i flera av bergens sjöar, eller varför inte grilla lunch vid någon av bergets välgjorda grillplatser? Eftersom bergen är platåberg finns även många tjusiga utkiksplatser att besöka. Halle- och Hunneberg är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen!

Kungajaktmuseet Älgens Berg

Halle- och Hunneberg har en spännande historia av den kungliga älgjakten som försiggått på bergen sedan 1300-talet. Centralt på Hunneberg finner ni ett museum som erbjuder intressant information om både bergen och djuren som bor där. Ni får bland annat möjlighet att se en älg i naturlig storlek och kan även lära er mer om jakt och bergens kulturhistoria! I museet finns även möjlighet att köpa fina souvenirer och under sommaren finns det även ett trevligt café att besöka!

Älgens Berg bild Ursand
bottom of page